Jak powstaje piwo?
zobacz film!

Nasz browar znajduje się w piwnicy, bezpośrednio pod pubem.

Nasze piwa nie zawierają żadnych sztucznych składników, dzięki czemu ich naturalnego, świeżego smaku i aromatu nie zaburzają sztuczne dodatki czy polepszacze. Real ale to najświeższy i najbardziej naturalny rodzaj piwa na rynku – i jesteśmy dumni, że stosujemy wyłącznie najwyższej klasy składniki, takie jak importowany z Wielkiej Brytanii słód jęczmienny i świeżo pakowane szyszki chmielowe. Nawet woda z naszych piw jest wyjątkowo czysta… krakowską woda, której używamy do warzenia, zyskała ostatnio miano najbardziej czystej wody w Europie, w skali światowej ustępując jedynie wodzie w Singapurze.

Surowce


Surowce dostarczane są na bieżąco w zależności od rodzaju warzonego piwa. W niewielkim magazynie przechowujemy zapasowy słód, chmiel oraz drożdże.

Przy warzeniu naszych piw korzystamy z mieszanki polskich i brytyjskich słodów, na ogół sprowadzanych z Wielkiej Brytanii. Wszystko to po to, byś mógł poczuć smak prawdziwego real ale.



Zacieranie


Zacieranie odbywa się w warzelni. Ześrutowany słód wsypujemy do kadzi zaciernej, wstępnie zwilżając go wodą. Zacieranie odbywa się jedno temperaturowo w 68 ˚C przez około 1,5 godziny. Po filtracji, klarowna brzeczka przepompowana jest do kotła warzelnego i rozpoczynamy proces gotowania.

Gotowanie


Podczas gotowania dodajemy chmiel, który nadaje goryczkę i aromat naszemu piwu. Po gotowaniu piwo jest ochładzane i przelewane do tanku fermentacyjnego w fermentowni.



Fermentacja


Schłodzone piwo zaszczepiamy drożdżami i rozpoczyna się proces fermentacji. Drożdże ‘zjadają’ cukier i w zamian produkują alkohol i gaz. Fermentacja trwa około tygodnia. W tym czasie w piwie zmniejsza się ilość cukru, a zwiększa się ilość alkoholu.

Rozlew Piwa


Piwo rozlewamy do casków. Są to tradycyjne angielskie beczki do przechowywania piwa. Piwo po rozlewie jest przechowywane w leżakowni w której dojrzewa.



Nasz Piwowar lubi swoja pracę!


Dlatego jego piwa są tak dobre!